Feb. 20, 2017

Kas jādara vakcinācijas birojam?

Biroja izveidošanai iespējami vismaz divi pamatojumi. Racionālais pamats ir pavisam vienkāršs - nodalīt ļoti svarīgu pretCOVIDa pasākumu kopumu atsevišķi un koncentrēties tieši uz vakcinācijas pasākumu organizāciju. Sekmīga vakcinācija ikdienas inficēto, saslimušo, slimnīcās stacionēto un mirušo statistikā ietekmētu tieši slimnīcās esošo un mirušo skaitu, līdz ar to būtu nozīmīga gan konkrētiem cilvēkiem no riska grupām, gan dotu atslodzi visai medicīnas sistēmai, gan beidzot dotu zināmu cerību šīs vīrusu infekcijas kontrolei un optimisma devu cilvēkiem. Tomēr pieredze tepat kaimiņos Lietuvā liecina, ka nemaz jau tā visi no tām riska grupām uz to vakcinēšanos tā nepiesakās. Ir pazīmes, ka kaut kas līdzīgs būs arī pie mums, Latvijā. Vai to varēs ietekmēt vakcinācijas birojs?

Tad nu par to otro Vakcinācijas biroja funkciju. Speciāli izdalot šo vienu funkciju vienam birojam ir radusies laba iespēja jebkādas kļūdas, aizkavēšanās un neizdošanās ļoti labi norakstīt uz šo vienu organizāciju. Te gan uzreiz jāpasaka, ka Veselības ministrs Pavļuts pēdējās nedēļas laikā vismaz pāris reizes aicinājis šo biroju un tā cilvēkus vismaz tā darbības sākumā pārāk nekritizēt un atgādinājis, ka jau iepriekš bijušas kļūdas, kas nosaka šodienas situāciju. Tas ir labi un godīgi. Tagad tā vismaz izskatās. Sākumā tiešām izskatījās, ka tas tāds publisko attiecību projekts, kas ļauj ministru prezidentam Kariņam bargulīgi intervēt biroja vadītāju un pašam palikt ēnā. Protams, ka laiku pa laikam medijos, interneta komentāros un sadzīves sarunās dažādi žurnālisti, uzaicināti viesi un tauta apspriedīs milzīgo biroja vadītājas algu, inficēto, saslimušo un mirušo skaitļus un pēc tam operatora nevērības dēļ pārraides beigās skatītāji pamanīs, ka maska uzreiz tiek noņemta un laikam jau uzaicinātie vīrusa izraisīto problēmu nekā nesaista ar pilsoņu uzvedību. Ko tie masku plivinātāji demonstrē? Uzskatu brīvību? Neticību valdībai? Formāli jā, liekam to masku, tv pārraides laikā, veikalā taču arī jāiet ir un pēc tam mierīgi turpat pie veikala, satiekot paziņu, pusmetra attālumā sarunājam cigareti un mierīgi patērzējam par dzīvi. Rīkojam svētkus, radu sanākšanas, vārdu sakot, baudam dzīvi. Tas novērotājs, kurš vienkārši apraksta šīs situācijas, kādas tās ir, šādā kontekstā kļūst par kaut kādu slikto. Šo domu ar praktisku piemēru aprakstīšu nedaudz vēlāk.

Tad nu sanāk, ka Vakcinācijas birojs ir vajadzīgs kā objekts, uz kuru vērst visādas emocijas. Psiholoģiski šo mehānismu sauc par projekciju.

Tagad atkal par praktisko un jautājumiem, kas būtu jārisina. Ģimenes ārsti šonedēļ un nākošnedēļ saņems vakcīnas un sāks vakcinēt vienu no riska grupām - vecus cilvēkus. Vakcīnas flakonā ir 10 devas un sabiedrībā ir visādi viedokļi un var gadīties, ka sarunāta vakcinācija nenotiek, tāpēc ir svarīgi organizēt rezerves vakcinējamos, ja gadījumā sanāk tā, ka paliek liekas devas. Pašvaldības transports, tuvinieki ar auto, kaut kā tie vecie ļaudis, kas tomēr vakcinēsies, ir jānogādā tajā dienā vakcinācijas vietā. Veco ļaužu vakcinācija ietekmētu smagi slimo un mirušo statistiku un dotu optimisma devu arī sabiedrībai. Kaut ko taču varam izdarīt pareizi!

Un tagad atkal par psiholoģiju. Apmēram tāds sižets. Pilnīgi reāls. Ej nu sazini, kur es to ņēmu. A. Sēžu auto pie veikala, skatos, veči smēķē, pļāpā, tālāk sievietes savā nodabā arī pļāpā, bērni turpat. Veikalā, protams, uzliek masku. Nu, tā viņi ievēro NOTEIKUMUS! Un tad brīnās, kā tad tā, mēs visu ievērojam, bet tas vīruss kā ir, tā ir! B. Tu jau nu gan, varēji klāt pieiet un pateikt! Gan jau ka tajā savā vietējā miestā (nosaukums un adrese pievienoti) to arī tur vēroji! Tik tur sēdēji un skatījies uz tiem cilvēkiem! C. Viņš droši vien saviebies tur blenza caur pieri uz tiem cilvēkiem!

Un tā, kas te sanāk - no vispārēja novērojuma un secinājumiem, ko jebkurš varētu novērot un secināt jebkurā vietā Latvijā un pasaulē, tā vieta tiek konkretizēta - TU, NELIETI, APVAINO MŪSU CILVĒKUS!

Ja tur vēl kāds pašlaik slimnīcā ar COVID, tur var tā apvainoties!

Šāda taktika sabiedrībai kopumā ir kaitīga, jo neļauj apzināties kļūdas, mācīties no tām un visas emocijas pavērš uz kaut kādu objektu, kas nu tajā brīdī patrāpās vai tiek izveidots šim mērķim.

 

Mēģināsim to vīrusu mazāk izplatīt un gan jau šī situācija kaut kad mainīsies uz labo. Vīruss pats neizplatās, to izplatām mēs paši. Cits vairāk, cits mazāk, cits nemaz!