Jan. 20, 2017

Trauma un dažas pārdomas.

Papildināts 10.feb 2018.g

https://skaties.lv/zinas/zinatne-un-tehnologijas/tehnologijas/latvija-radits-unikals-3d-drukas-gipsis-kas-var-butiski-atvieglot-dzivi-luzumu-arstniecibas-laika/

Izskatas diezgan perspektīvs pasākums. Pieļauj "ģipša" noņemšanu, vinngrinājumus un atkārtotu uzlikšanu, vieglāks, var peldēt, var mazgāties un iet vannā ar visu  "ģipsi".

 

 

Papildināts. Vecais teksts pēc zīmes ------------  jaunais teksts raimonds1.com/433028473  

Piezīmes par eifēmismu - pretsāpju līdzekļi pietiekamā daudzumā.

Lauzta kāja, protams, nav nekāda iekšķīga slimība, kurai analgētiķi nevietā varētu nojaukt klīnisko ainu, taču pēc personīgās pieredzes ar atteikšanos no jel kādu pretsāpju līdzekļu lietošanas ātrajā palīdzībā, jo kāja tiešām nesāpēja tajā brīdī un vienīgo anestēziju ekstenzijas likšanas pasākumā un vienu reizi, kad māsa paspēja uz nakti bez prasīšanas ielaist pretsāpju injekciju, varu pateikt, ka ir tādi lūzumi, kad tā atsāpināšana ir vajadzīga, tikai liekot stieples kaulā lai varētu uzlikt ekstenzijas aparātu un atsvaru stiepšanai.

Tas bija sen, kad mācījos traumatoloģiju, neesmu nekāds speciālists, , bet izvērtēt faktu, ka šķība ekstenzija sāp un palaga rullītis zem rāmja malas reducē sāpes līdz nullei, varu mierīgi izvērtēt.

Man nav šis fakts kaut kā jāpārstrādā, jānoliedz vai jāaizmirst.

Protams, ka ekstenzija sākumā nedaudz sāp. Otrās nedēļas vidū man jau bija vienalga, vai tā ir sašķiebusies vai ne un mēģinot gultā pieslieties sēdus, kustīgajai konstrukcijas daļai aizķeroties, man tas neko īpašu vairs nenozīmēja.

Ko es ar to gribēju pateikt - ja sāpes ir dēļ tā, ka tās rada ekstenzijas sašķiebšanās, tās nav jārisina ar pretsāpju līdzekļiem, bet ar ekstenzijas procesa uzlabošanu.

Protams, ka cilvēks, kuram ir lauzta kāja un nav pretsāpju injekcijas ir jūtīgāks un ātrās palīdzības šinas nomaiņa pret slimnīcas šinu sāp. Ar ātrās palīdzības šinu nu nekādi nevar transportēt tālāk un to šinu kaut kā atdot vēlāk. Tāpat, kā vēlāk nedaudz nepatīkami, ka palaga nomaiņai jākustina šinas rāmis un nevar to veco palagu tur atstāt vismaz kādu laiku, jo kārtībai jābūt, un neklāt zem tā rāmja arī nevar, jo atkal - kārtībai jābūt.

Pats vainīgs, ka atteicās no injekcijas. Būtu kārtīgi atsāpināts un nekas nesapētu. Tomēr manā konkrētajā gadījumā, kājai ieņemot pareizo stāvokli un praktiski nesāpot, tas dod kaut kādas iespējas man pašam saprast, ja kaut kas notiktu nepareizi. Viss notika pareizi, rentgenu bildi uztaisīja, ekstenziju uzlika, bet traumētās kājas kustināšana bija.

Tāpat vēlāk pārvietojot ar visu gultu uz atkārtotu rentgenu ar ekstenziju, kuras atsvars nekā nav aizsargāts pret neuzmanīgiem gājējiem tādam prestāpju līdzekļu nenotrulinātam indivīdam tik izraisa liekus uztraukumus. Kur problēma, dosim pretsāpju līdzekļus un sašķiebusies ekstenzija, matracis, kas naktī nedaudz izslīdējis un spiež uz atsvaru liksies sīkums. Ei, tev ir lauzta kāja, tev ir jāsāp un jāsaņem pretsāpju līdzekļi pietiekamā daudzumā, lai tas viss liktos mazsvarīgi, apmēram tāda loģika.

Šādas asociācijas par profesionālo eifēmismu - jāsaņem pretsāpju līdzekļi pietiekamā daudzumā.

 Pieļauju, ka rakstā speciālists nebija domājis neko tādu. Varbūt arī bija domājis un neiedziļinās sāpju ģenēzes finesēs. Jebkurā gadījumā mans novērojums par to, ka šķība esktenzija sāp un taisna nesāp nemaz jau pirmajā ekstenzijas dienā ir uzskatāms par faktu, lai apdomātu, ko darīt ar to ekstenzijas ierīci, nevis kādam pārmestu, ka tie pacientam nav devuši gana daudz prestsāpju līdzekļu.

 Ja nu par fiziku - pasūtiet, lai uzražo un uzlieciet to inklinometru un spēka data logeri un apskatieties, kas tur būs.

rme et inbox lv

 

 ----------------------------------------

Uzreiz pateikšu, ka man nav nekādu iebildumu pret slimnīcas personālu, es aprakstu savas domas, izjūtas un fantāzijas par tādiem īpatnējiem lūzummežģījumiem, kā manējais un raksta mērķis ir varbūt iedot dažas idejas. Nekā personiska. Raksts tapis tāpēc, ka, manuprāt, šī mana trauma bija visai savdabīga ar savu sāpju trūkumu pēc atgriešanās normālā pozīcijā pēc lūzuma un ir iespējams, ka daži manas pieredzes fakti un pārdomas kādam var noderēt. Sākuma situāciju nosakošie faktori ir šādi - mani jau ir bijusi pieredze ar kārtīgi izmežģītu potīti un es zinu kā tas ir, kad tā sāp un kā tā pietūkst. Šajā gadījumā - sašķiebta kāja, sajūta, ka nu tik būs, kritiens uz ledus un acīmredzama fakta konstatācija, ka šoreiz tas nav nekāds mežgījums, bet gan lūzums. Tad, sēžot uz putuplasta gabala, ko piegādāja laipni cilvēki, nejauši pakustoties, tā kāja savā dīvainā veidā pati atgriezās atpkaļ iepriekšējā stāvoklī, un, kas ir vēl interesantāk, pilnīgi pārstāja sāpēt, pat nekādas smeldzes tur vairs nebija. Ak, ja tik tagad uzreiz šo visu kaut kā varētu  nofiksēt, lai tā ari paliek!!! Laipnie cilvēki gan bija pagādājuši putuplasta gabalu, lai man tās minūtes līdz Ātrajai Palīdzībai nebūtu jāsēž uz ledus un arī kāja bija sasegta, bet laikam taču ziemas aukstais laiks nospēlēja kaut kādu lomu tajā, ka nebija ne tūskas, ne sāpju, atšķirībā no vasarā sastieptas potītes. Vēl kā iepriekšminētajam pozitīvu faktoru varu iedomāties lūzumu, kas, no vienas puses, protams, ir smaga un nepatīkama trauma, bet, no otras, atslogo saistaudus no traumas un, mainot atbalstu, nogāž no kājām, pārtraucot to slodzi. Protams, kaula šķembas var to visu vēl dažādi sarežģīt.

Tālākā manas pārvietošanas gaitā no ĀP mašīnas uz uzņemšanas galda šī pārvērtba notika vēl pāris reizes. Jebkurā gadījumā uz ekstenzijas galda no rentgena kabineta tiku pārvietots ar ārēji smuku, taisnu, nesāpošu kāju. 

Tātad, kopā ņemot, kāju ir samežģījis un salauzis kāds, kurš zināja, kā jāsāp mežgījumam un kāja kustinot pati atgriežas normālajā vietā un nemaz nesāp. Nekādu pretsāpju medikamentu principā līdz pat ekstenzijas kabinetam nevajadzēja. Sāpes sākās vēlāk, kad vajadzēja novilkt zeķi, bikses un pārvietot no vienām nestuvēm uz citām un ekstenzijas likšanas laikā, protams, tika lietoti visi vajadzīgie pretssāpju medikamenti. Paldies ārstam par precīzo kaulu fiksēšanu vietā!

Es, protams, saprotu, kas tas pareizais stāvoklis ir kārtīgi jāfiksē ar kaulos ievadītām stieplēm, lai tas nepareizais neatgrieztos. Tas arī tika izdarīts, un, kamēr ekstenzijas iekārta stāvēja mierā, nekas nekur neķērās, sāpes bija brīžiem vidējas, bet bija momenti, kad tikai smeldza nupat ievadītās stieples un bija jūtams atsvars. Pašā sākumā, kamēr turējos ekstenzijas atvēlētajos dažos centimetros kustības pa taisni. Piedzīvojumi sākās pie kustīgā rāmja ass novirzes no horizontālās un tasnvirziena vilkšanas aizķeršanās un pārtapsana par lieces un spiedes spēku kustību. Tāpēc tālāk tā interese un tie mazie elektorniskie spēka sensori un inklinometra darbiibas apraksts.

Turpmāk es dažādos veidos no sava lietotāja viedokļa vairāk apskatīšu tieši šo ekstenzijas aparātu un visu, kas ar to saistīts. Kā savu īpašo pieredzi es uzskatu to, ka, ja man pašam tieši šajā epizodē pamata sāpju līmenis ir 1-2 desmit ballu sistēmā un, nejauši kādām no aparāta kustīgajām detāļām skarot gultas kājgaļa konstukciju ir 3-5, tad es varu izvērtēt šī aparāta ietekmi, kas ir daudz gŗūtāk tādam, kam konstanti ir sāpes 4-5 ballu līmenī, ja tas kaut kur aizķeras - 6-7, vai vēl labāk, dēļ tā visa, jau atrodoties pretsāpju līdzekļu ietekmē, jelkādi traucējumi vispār tiek pamanīti vēlāk.

 Visādi asprāši, protams, var mēģināt jokot par tēmu - ja jau tās sāpes tik lielas nebija, ko tad tu te pīksti, esi vecis vai neesi. Tieši tāpēc, ka tās fona sāpes bija salīdzinoši mazas un salīdzinoši lielu daļu uz fona radīja tieši ārējās vides faktori - kustīgo detaļu kontakts ar nekustīgajām, matrača izslīdēšana un ietekme uz atsvara auklām un pašas ekstenzijas rāmja kosntukcijas zināma nobīde no horzinotālas dēļ matrača pretestības gultas malā un vidū, kur tā kontrukcija ari balstās, tieši šis man konkrēti šajā gadījumā esošais mazais pamata sāpju fons jau arī ļauj šādi te spriest. Pie tam stāsts jau arī nav tikai par sāpēm, kustīgas detaļas nesimetrsks kontakts ar apkārtējiem objektiem izraisa ari izmaiņas spēka virzienos un tāda taisnvirziena vilkšana pārtop par spiešanu uz vienu pusi.

Pie viena - ja to ekstenzijas aparātu uztaisīs pārāk nesāpīgu, ideāli horizontālu, kustīgās daļas būs aizsargātas no ietekmes, būs slīdošais rāmis un iespēja pārvietoties gultas garenvirzienā ar visu slīdošo potītes atbalstu būs liela un svaigi lauztai kājai nebūs nekādu īpaši atmiņā paliekošu sajūtu, tad tas var nospēlēt arī negatīvu lomu. Ātrāk liksies, ka viss ir kārtībā un var iet un diet, sevišķi no rīta, pusmiegā.

Tagad laikam jāizdara dažas atkāpes, lai papildus paskaidrotu dažas lietas, ko neuzmanīgs vai attiecīgi negatīvi tendēts lasītājs varētu pārprast.

Vispirms laikam jāatceras kāds stāstiņš par NASA. Kaut kāda vagonete, sliežu platums vai tuneļa izmēri transporta līnijām, kas piegādā materiālus kosmosa kuģim, ir zināms noteikts izmēru standarts, tad nu sākuši pētīt, ka tas radies, kāpēc nav platāks tas ceļš, vagonete, pa kuru to piegādi veic. Izrādās, ka no kara piegādes laikiem pa tuneļiem un raktuvēs ar zirgiem tas platums pārgājis pie citām transporta sistēmām un visi jau aizmirsuši, ka patiesībā to izmēru nosaka zirgs, konkrētāk, zirga aizmugure, teiksim tā, kur tā iet cauri, tāds tas platums. Šim pastāstam vajadzētu iedrošināt dažādus citus speciālistus vieglāk pieņemt, ka arī viņu saimniecībā ir šādas, vēl funkcionējošas "pārbaudītas" vērtības. Atsauce te

www.astrodigital.org/space/stshorse.html

un te www.google.lv/?gws_rd=ssl#q=hubble+space+telescope+repair+mission

Kad tie paši NASA uzbūvēja Habla teleskopu un izrādījās, ka galvenais spogulis nepreizi fokusē no zvaigznēm nākošo gaismu, tur vajadzēja gana daudz visa kā, lai tas viss pēc tam funkcionētu daudzmaz pareizi. Tur vajag spēt pieņemt, ka kaut kas nefunkcionē pareizi, lai to mainītu.

 Kas attiecas uz standartiem, tad ir pilnigi skaidrs, ka tiem ir jābūt Tomēr daži gadījumi var parādīt ar citas pieejas. Piemēram, kā izviedot tādu sistēmu, kas sākuma posmā šādus te lūzummežgījumus uzreiz ieliek individuāli izgatavotā šinā. Tas izslēgtu kājas stāvokļa maiņu līdz slimnīcai, netraucētu rentgena bildei un pasargātu to kāju arī slimnīcas gaiteņos. Precendents ar vārstuli, ko izprintē telpiski no plastmasas, lai labāk varētu saprast pieeju tā struktūrai jau ir tepat Latvijā. Individuālai šinai ziemas pievakarē uz ceļa vajadzētu portatīvu 2-4-8 darba galvu plastmasas  printeri, lai nodrošinatu ātrumu. Tā gan tāda fantāzija pagaidām. Iedomājieties, katram pacientam pieejams indviduāls potītes profils, kuru uz vietas var materializēt individuālā šinā. Nekādas turpmākas dislokācijas ne ĀP mašīnā, ne uzņemšanā, pa taisno uz RTG ar visu šinu.

 https://www.youtube.com/watch?v=otj6lsT8jYM

  Tās tādas fantāzijas - katram savs individuāls potītes profils, ĀP uz vietas vai uzņemšanā, kamēr brauc, ir nogadāti dati un printeris ātri uzprintē divdaļigu noņemamu šinu.

Par ko citu. Horizontālā šinas rāmja koncepts. Esošais tāds nav.

1. Gultas kājgalī vispār nav matrača, ekstenzijas rāmis piestiprināts pie plāksnes un viss ir horizontāls. Nav jāvāc palags un ir iespēja izgatavot slīdošo rāmi, kas dod lielāku kustības brīvību gultas garenass virzienā, kas guļošam ir ļoti svarīgi, lai mainās tie abalsta punkti guļot, pussēdus un gandrīz sēdus un pati rāmja vilkšana notiek pa gludu virsmu, nevis pa matraci, kas traucē.

2. Gultas rāmja gala atbalsta dēlis ir izveidots tā, ka pie tā var nostiprināt ekstenzijas rāmi. Otrs rāmja gals regulējas - divas augstumu regulējošas skrūves, kas atblstās ar savu pamatu matracī. Var dabūt labāku horizontālā atbalsta līmeni, nekā ar brīvu rāmi, kas viss balstās uz matraci. Arī var izveidot slīdošo atbalstu un arī vieglāk mainīt palagu.

 Slīdoša atbalsta koncepts.

1. Uz rāmja balstas un slīd metāliska konstrukcija, kas balsta apakšstilbu. Nodrošina lielāku brivību, pārvietojoties garenass virzienā un pārvietošanās ir gluda, līdzena, paredzamā virzienā, bez matrača formas izraisītām izmaiņam leņķos un attālumos.

 Tilt sensor dataloger (inklinometra datu uzkrājējs)

Nepieciešams uzprojektēt iekārtu, kas to nedēļu, divas vai vairāk uzkrāj datus ik pa sekundei  .

https://www.leveldevelopments.com/products/inclinometers/inclinometer-sensors/?gclid=CKjS4JrZ6dECFUktGQodMXUK4g  

Windows PC Software For Viewing and Logging Inclinometer Data

 

https://www.leveldevelopments.com/products/inclinometers/inclinometer-sensors/vs-15-c-1-0-inclinometer-2-axis-15-rs232-m9-connector/

 

Iespējamās korelācijas.

Datu korelācija ar pacienta svaru.

Datu korelācija ar pretsāpju un miega līdzekļu patēriņu ekstenzijas laikā.

Datu korelācija ar subjektīvo pacienta pašsajūtu.

 

 

Atkāpe par palaga maiņu. Tā saistīta ar ekstenzijas rāmja kustināšanu.

 

Pirmās dienas ar ģipsi. Visērtākā parvietošanās ir tad, ja var pieķerties kaut kam augstāk par plecu joslu. Trolejbusa tipa turēšanas stanga ar ādas turekļiem ik pa pusmetram būtu ideālais variants. Stāsti par veciem, nevarīgiem vai pacientiem ar palielinātu svaru, kas mājās ar s;avu ģipsi ir krituši un vēl kaut ko satraumējuši, iegūst jaunu jēgu - droši vien nebija neviena lentera, margas un virs plecu līnijas esoša atbalsta, kam pieķerties.

 

Par to - vēlāk, šodienai peitiks. 

Lai vai kā, ka procesā esoša persona mēģināšu ar savu iekšējo skatijumu papildinat so tēmu cik nu spēšu.

 šis pagaidān nav nekā logiski ar tekstu saistīts, to var ignorēt, tas bus vēlak, tie ir uzmetumi raksta tupin'ajumam.

Raksts tiek papildināts un tāpēc šādi te vēl ar pārējo tekstu neapaudzēti domu graudi, atgādinājumi un atsauces uz vēl neesošiem zīmējumiem.

horizontālajā plaknē - pie izvirzīto daļu ķeršanās

vertikālajā plaknē -  pie slīdes pa V veida konstrukciju

sāpju līmeņu izpratnes k.

 spēkus un to virzienus imitējoša mehāniska ierīce

Zīmējums - taisnvirziena vilkme

atsperes 2 rindās, kas imitē stiepli kājā un spekus, kas uz to darbojas

rāmis, kas satur stiepli

asimetriska detaļa, kas trauce mehānismu nesmetriski, vienā pusē

mazo atsperu deformācijas, kas imitē spiediena izmaiņas uz kaulu

aaaaaaaaaaa

----------------

aaaaaaaaaaa 

 http://www.smdsensors.com/Products/Load-Cells-and-Force-Sensors/

 Mazie spēka sensori, ko izmantot gatavā modelī.

Saliek un imitē jebkuru kustību ar un bez traucējumiem.

 Joki un muļķības.

Šādu lūzumu, protams nosauks par Vecumnieku tipa lūzumu un traumatoloģijā ekstenzijas sāpju un spēka vektoru zinātnei turpāk būs divas laika atskaites - tas notika 2 mēnešus pirms resnais Vecumniekos nožāvās un salauza savu potīti, bet šī pieeja ārstēšanai attīstījās gadu pēc tam, kad tas notika.

  

u. n

 njnjnjnjnjnjnjnjnjnjnjnjn

 Jaunais teksts

"Notika neliela kļūme, atjaunoju pēc atmiņas.  Atjaunošu un papildināšu.

Ja kāds ir saglabājis iepriekšējo tekstu, atsūtiet, lūdzu, uz rme et inbox.l v  "

Atguvu veco tekstu 

Vispirms - nekādu pretenziju pret slimnīcu, kur manu lauzto kāju pareizi novērtēja, safiksēja visu, kas fiksējams ar stiepli un ielika ekstenzijā un pēc tam uzlika ģipsi un pēc zināma laika izrakstīja no slimnīcas.

Man jau bija izmežģītu potīšu pieredze un es zinu, kā tās sāp un kā pietūkst. Šoreiz uz ledus nokrītot, sapratu, ka nu ir lūzums. Tomēr, nejauši pakustinot kāju, tā atgriezās iepriekšējā'stāvoklī un, kā par brīnumu, tajā brīdī nemaz nesāpēja. Vai to saistīt ar ziemas aukstumu, lai gan pats tajā brīdī jau sēdēju uz putuplasta gabala un sasegts ar pāris jakām. Tūska arī nedija līdz pat uzņemšanai. Ātrās palīdzības mašīnā pretsāpju medikamentus nevajadzēja.

Jau pašā sākumā iedomājos, cik labi būtu jau uzreiz uzlikt speciālu individuālu fiksāciju, iespējams, kau kad tādu varētu uz vietas izprintēt ar jaudīgu plastmasas printeri. Tas nākotnē.

Gājēju tiltiņu izprintēt var, divdaļīgu saliekamo cirkulārā ģipša analogu gan jau ari'.

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4184104/World-s-3D-printed-pedestrian-bridge-Madrid.html

Ekstenzijas aparāts, izrādās, piedāvā garenkustību bez traucējumiem kādus 5 centimetrus, ja mēģina vairāk, konstrukcijā ir visādi šķēršļi un divi asmetriski konstrukcijas elementi, kas nekā mehāaniski nav aizsargāti un, fiziski aizķeroties aiz rāmja konstrulcijas elementiem vai gultas gala, rada visādus asimetriskus efektus, kas vairs nav nekāda taisnvirziena atsvara vilkšana.

 Pie tam ekstenzijas rāmis iegrimst matracī, pie tam vidusdaļā vairāk. Tas izraisa kājas slīdēšanu pa stiepli uz vidu, sāpes un ar paliktni novēršot slīpumu, tās samazinās no 3 demsitballu sistēmā līdz 0. Tas viss, protams, pirmajās ekstenzijas dienās. Nedēļas beigās tas, protams jau ir pierasts un ir sīka neērtība. Lai vai kā, man, ja aparāts stāvēja taisni un nebiju ar kādu kustīgās daļas ekscentru aizķēries aiz gultas mlas vai arī gultas matracis nebija pa nakti izbraucis cauri gultas malai un tieši nespieda uz atsvara auklām, varu teikt, ka arī pirmajās dienās praktiski nesāpēja. Ja, protams, nebija kāds no minētajiem apstākļiem.

Secinājumu daļa.

1. Ekstenzijas paralēlā stāvokļa nodrošinājums. Gultas galā vispār nav matrača un it liela plāksne. Tādējādi izslēdz to, ka ekstenzijas rāmis dažādā dziļumā iespiežas matrača gultas vidū un gultas malā. Tā mērīšanai būs paredzēts inklinometrs ar datu vācēju. Novirzes leņķis korelēs ar subjektīvo sāpju sajūtu, pretsāpju un miega līdzekļu patēriņu un pacientu svaru, jo tas nosaka, cik dziļi ekstenzijas rāmis iegrims matracī gultas vidū.  https://en.wikipedia.org/wiki/Tilt_sensor

    https://www.google.lv/?gws_rd=ssl#q=tilt+sensor+data+logger

2. Gultas gala stiprinājums. Tādējādi ekstenzijas rāmim vajag atbalstu ar regulājama garuma atbalstu arī 50cm no gultas gala. Arī tiek nodrošināts rāmja pralēkais stāvoklis. Tad kāja nenozslid pa stiepli tos 2 cm uz vidu.

3. Slīdošā rāmja koncepts. Pieļauj lielāku kustību, pacientam sēžot gultā sēdus, pussēdus un guļus ar dažādā augstumā paceltu gultas galvgali.

 

Maza atkāpe par tehnoloģijām. 12 grādi uz vienu un otru pusi veido kopā 24 grādus, ja 1/10, tad 240 dažādus skaitļus. https://lv.wikipedia.org/wiki/Baits

Ja mērīsim reizi sekundē, informācijas plūsma būs 1 baits sekundē. Cik stundā, dienā, nedēļā var izrēķināt, nekādi lielie skaitļi nav.

To spēku, ar kādu ta kāja tiek vilkta, arī var izmērīt, gan cita tehno tur būs, bet standarta firmai, kas reklamējas, ka projekte nestandarta elektroniku, tam nebūtu jabūt lielam izaicinājumam. Vajag spēka un inklinometra datu logeri. uz nedēļu. Pārdesmit megabaitu datu.

Ja, protams, tas kādu interesē.